Logopedie bij dementie
Dementie wordt veroorzaakt door een stoornis in de hersenen. Een veelvoorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer.
Kenmerkend voor dementie zijn de geheugenstoornissen die steeds erger worden. Daarnaast kunnen er andere stoornissen optreden, zoals gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Taal- en/of spraakstoornissen kunnen bij alle vormen van dementie voorkomen. Op een gegeven moment kunnen er problemen ontstaan met eten en drinken. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte.
De logopedist
De logopedist neemt een taal-, spraak- en/of communicatieonderzoek af. Daarna volgt behandeling. Doel is om de communicatie tussen de cliënt en zijn omgeving zo goed mogelijk te laten verlopen. Indien mogelijk traint de logopedist de cliënt om zich op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld met behulp van gebaren of een ‘gespreksboek’. Samenwerking met de partner en de omgeving is hierbij van groot belang. De logopedist geeft voorlichting over de aanwezige taal- en/of spraakstoornissen en biedt ook adviezen en handvaten m.b.t. de communicatie.
Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het slikken. Doel van de interventie kan zijn het verminderen van het probleem met eten en drinken (bijvoorbeeld verslikken), het verbeteren van de voedingstoestand en/of het met meer plezier eten en drinken. Indien mogelijk wordt er directe sliktraining gegeven, om veiliger te kunnen eten en/ of te drinken. Er worden ook adviezen aan de omgeving gegeven.
Bron: NVLF