Logopedie
Wat is logopedie?
Logopedie is een samentrekking van de Griekse woorden logos (woord) en paideia (opvoeding) . In het woordenboek staat logopedie als volgt omschreven: ‘iemand die als beroep anderen helpt met beter leren spreken’ of ‘spraakleraar’.
In werkelijkheid is een logopedist veel meer dan alleen een spraakleraar.
Logopedie is de behandeling van (communicatie)stoornissen met betrekking tot taal, spraak, de stem, gehoor en/of slikken. Logopedie is een specialisme, gericht op het ontwikkelen, herstellen en onderhouden van de communicatie en de verwerking van eten en drinken.
Logopedie bij jong en oud(er)
Logopedie voor kinderen
Kunnen zeggen wat je zeggen wilt en begrijpen wat er gezegd wordt, is heel belangrijk, zeker voor een kind. Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn/haar eigen tempo.
Wanneer de spraak- en of taal ontwikkeling niet helemaal volgens verwachting verloopt, kan dit gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van een kind. Als ouder maakt u zich misschien zorgen. Kom gerust eens langs en praat erover met de logopedist. Logopedie is spelenderwijs leren!
Logopedie José de Groot is gespecialiseerd in OMFT en kan ook helpen bij afwijkend mondgedrag, zoals problemen met slikken of mondademen.
Een logopedist kan ook veel voor (jong)volwassenen en ouderen betekenen
Logopedie José de Groot is ook betrokken bij volwassen met taal-, spraak-, stem-, en slikproblematiek. Deze problemen kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een beroerte, tumor, trauma, bij een neurologische aandoening of dementie. Ook verkeerd stemgebruik kan tot klachten lijden. Bovengenoemde problematiek kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Zeker als deze problemen ineens ontstaan en alles eerder nog ‘gewoon’ was.
Logopedie José de Groot is aangesloten bij ParkinsonNet en staat ingeschreven in het Afasieregister.
De behandeling
De logopedische behandeling zal in eerste instantie gericht zijn op verbetering. Daarbij is het van belang om grondig en adequaat onderzoek te doen, zodat de problematiek helder is. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe de situatie is (of eerst was) en wat de wensen en mogelijkheden van de cliënt zijn. Het behandeltraject wordt voor elke cliënt op maat gemaakt. Verder adviseert en begeleidt de logopedist cliënten en hun omgeving op het gebied van communicatie en/ of eten en drinken. Ook voorlichting en scholing behoort tot de mogelijkheden.